Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σιθνίδες Νύμφες.Τοπικές αρχαίες θεότητες της Μεγαρίδας χώρας



Σιθνίδες Νύμφες. Ο χορός των Νυμφών από αρχαίο ανάγλυφο.


Οι Νύμφες στην αρχαία Ελλάδα, ήταν θεότητες των γήινων υδάτων και κατείχαν τη δεύτερη τάξη ιεραρχίας αμέσως μετά από τους πρωτόγονους θεούς.  Τρεις χιλιάδες Νύµφες και τρεις χιλιάδες ποταµοί ήταν τα παιδιά του Ωκεανού και της Τύθηος.
Πολλές από τις Νύµφες, όπως οι Ναϊάδες και οι Σιθνίδες ήταν προστάτιδες των πηγαίων νερών, κατοικούσαν συνήθως στις πηγές ενώ διέθεταν δυνάµεις µαγικές και αναζωογονητικές. Οι Νύμφες δε, τακτικά συντρόφευαν τον θεό Πάνα κι άλλοτε τον Διόνυσο. Τις βρίσκουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πρωταγωνιστούν στις γενέσεις και την ανατροφή των ολύμπιων θεών και παράλληλα να εμπλέκονται με τους θνητούς.
Οι Μεγαρική αρχαία ιστορία για τις Σιθνίδες Νύμφες, δεν έχει μέχρι σήμερα φανερώσει αρκετά, γνωρίζουμε μόνο, πως μία εξ αυτών γέννησε τον Μέγαρο από τον Δία. Ενώ στη τοπική μυθολογική γεονολογία ο Μέγαρος, είναι ο γενάρχης των Μεγαρέων μια και αυτός μόνο διασώθηκε από κάποιο κατακλυσμό καθώς κατέφυγε κολυμπώντας στη κορυφή των Γερανείων οδηγούμενος από τα πουλιά Γερανούς, στα ‘’άκρα της Γερανίας’’, καθώς αναφέρει ο Παυσανίας (Α΄ 40, 1).
Ακόμη στα αρχαία Μέγαρα υπήρχε κρήνη αφιερωμένη στις Σιθνίδες Νύμφες. Και ως τις ημέρες μας στη περιοχή του Βαρικού υπάρχει πηγή με την ονομασία των Σιθνιδών.      
Περιέργως, ενώ ο Χριστιανισμός εκτόπισε τους Ολύμπιους θεούς δεν αφάνισε τις Νύμφες, που έμειναν ζωντανές μέσα από τις παραδόσεις του λαού. Σύμφωνα με τους θρύλους οι Νύμφες κυριεύουν τη φύση, τις ψυχές και ενίοτε τους νόες των θνητών. Οι αρχαίοι δε "νυμφόληπτοι" αποκαλούνται πλέον "νεραϊδοπαρμένοι"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου