Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τέσσερεις μυθολογικοί ήρωες της αρχαίας Ελλάδας, έχουν πατρίδα και τα Μέγαρα.


Αναζητώντας την ελληνική ιστορία, στα σωζόμενα συγγράμματα των αρχαίων, τις περισσότερες φορές θα ‘’σκοντάψεις’’ στη Μεγαρίδα και την πρωτεύουσά τους τα Μέγαρα. Καθώς η Μεγαρίδα χώρα, εκτός των άλλων μεγάλων μυθικών είτε ιστορικών γεγονότων, κατέχει κι ένα σημαντικό μερίδιο στη γέννηση των τεσσάρων σπουδαίων ηρώων της ελληνικής αρχαιότητας: Βελλεροφόντη, Θησέα, Αχιλλέα και Αίαντα.

Ας παρακολουθήσουμε πως εξελίσσεται η μυθολογική ιστορία.

Πρώτος που αναφέρεται ότι κατάγεται, "εκ μητρός του", από την πανάρχαια πόλη- κράτος των Μεγάρων, είναι ο Βελλεροφόντης.
Ο Βελλεροφόντης ήταν ο σημαντικότερος ήρωας των αρχαίων Κορινθίων (λέγεται ότι έζησε πραγματικά την προϊστορική εποχή). Γιος του βασιλιά της Κορίνθου Γλαύκου και της Ευρυνόμης, της θυγατέρας του Νίσου, βασιλέα των Μεγάρων.

Το κυκλαδικό πινάκιο με παράσταση του ήρωα Βελλεροφόντη* πάνω στο φτερωτό Πήγασο να σκοτώνει με το δόρυ του την τρικέφαλη Χίμαιρα. Η πολυχρωμία και η τεχνική της σύνθεσης μαρτυρούν επίδραση της μνημειακής ζωγραφικής. 7ος αιώνας π.Χ. (*Ο Βελλεροφόντης, ή Βελλεροφών, είναι ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας. Αναφέρεται ως υιός του βασιλέα της Κορίνθου (ή Εφύρας) Γλαύκου (και επομένως εγγονός του Σίσυφου) και της Ευρυνόμης). Πηγή κειμένου, εικόνας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου


Ακολουθούν οι άλλοι τρεις πανελλήνιοι ήρωες.  
Ο Πύλας (βασιλιάς των Μεγάρων, περίπου 14ος – 13ος αι. π.Χ) είχε δυο παιδιά, τον Σκίρων και την Πυλία. Ο Σκίρων είναι προπάππους των ηρώων Αχιλλέα και  Αίαντα, ενώ η Πυλία υπήρξε γιαγιά του ήρωα Θησέα.
α) Η Πυλία κόρη του Μεγαρέα βασιλιά, παντρεύτηκε τον Πανδίονα και γέννησαν τον Αιγέα που υπήρξε πατέρας του Θησέα.
β) Ο Σκίρων γιός του Μεγαρέα βασιλιά, παντρεύτηκε τη Χαρικλώ, κόρη του Κυχρέα που ήταν βασιλιάς της Σαλαμίνας (και ο αρχαίος μύθος θέλει να ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι). Ο Σκίρωνας και η Χαρικλώ έκαναν την Ενδηΐδα που με την σειρά της παντρεύτηκε τον Αιακό και έκαναν δυο γιούς: τον Πηλέα πατέρα του Αχιλλέα και τον Τελαμώνα πατέρα του Αίαντα.

Θησέας. Πηγή εικόνας: http://www.mythologia.8m.com/thiseas.html

1.  Θησέας.
Ο Θησέας ήταν γιός του Αιγέα που γεννήθηκε στα Μέγαρα από τον Πανδίονα και τη Πυλία όπου ήταν κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Πύλαντα. Ο Πανδίονας (πάππους του Θησέα) ήταν βασιλιάς της Αθήνας, αλλά οι Μητιονίδες τον είχαν εκθρονίσει κι αυτός είχε καταφύγει στα Μέγαρα, και πήρε γυναίκα του την κόρη του εκεί βασιλιά Πύλαντα καθώς έκαναν και τέσσερεις γιούς. Τον Αιγέα, τον Νίσο, τον Πάλλαντα και τον Λύκον.


2. Αχιλλέας.
Ο Αχιλλέας ήταν γιός του Πηλέα και της Θέτιδας.


3. Αίαντας.
Ο Αίας ήταν γιός του Τελαμώνα και της Περιβοίας ή Εριβοίας που ήταν κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Αλκάθου. Ο Τελαμώνας όπως είδαμε όμως, είχε παππού τον Σκίρωνα γιο του βασιλιά των Μεγάρων Πύλα.


Βιβλιογραφία:
Ομήρου Ιλιάδα 7.181-312.
"Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΚΒ΄ σελ.853.
Friedrich Pfister. ‘’Die mythische Konigliste von Megara -und ihr Verhaliniw zum Kult und zur   topographischen Bezeichnung-‘’. Naumburg a.S. 1907 (Υπάρχει όλο το βιβλίο και μπορείτε να το διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://archive.org/stream/diemythischekni00pfisgoog#page/n5/mode/2up
"Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.57ος, σελ.50.
Απολλοδ. ΙΙΙ, 12, 6.
L.V. Hincley, Ajax and Achillew. ‘’Their Literary Relationship from Homer to Sophocles’’ Diss. Univ. of North Carolina at Chapel Hill. 1972.
Emmy Patsi-Garin. ‘’Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας’’. Εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
Παυσανίας. ‘’Αττικά’’.
Απολλόδωρου Επιτομή III, 11-V, 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου