Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΤΑΣ


Πηγή εικόνας: http://www.europeana.eu


Ο Μεγαρέας κ. Στέλιος Γκίνης (ομότιμος καθηγητής μετεωρολογίας, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, συγγραφέας, αρθρογράφος και μελετητής - ερευνητής της Μεγαρικής ιστορίας) μας κατέθεσε μια επιπλέον άποψη για τον πανάρχαιο χορό που χορεύουν οι γυναίκες των Μεγάρων κάθε Τρίτη, μετά τη Κυριακή του Πάσχα.
Η σημερινή ονομασία αυτού του χορού είναι: Χορός της Τράτας. Διότι καθώς χορεύουν οι γυναίκες κάνουν κυκλικές κινήσεις και που κατά τη λαογραφία, πιστεύεται ότι μιμούνται τα καΐκια ‘’ τις τράτες’’ όταν ψαρεύουν. Ο κ. Γκίνης παρουσιάζει μια σημαντική απόκλιση από την σημερινή ονομασία του χορού και παρουσιάζει μια άλλη διάσταση ως προς το όνομα αλλά και την ιστορικότητα του χορού. Αναφέρει ότι ο χορός ονομαζόταν ΤΡΙΤΑΣ την αρχαία εποχή και η παραφορά (σύνηθες φαινόμενο), με τη πάροδο του χρόνου, του έδωσε την ονομασία "τράτα".
Σε προσωπική συζήτηση (εν είδει συνέντευξης) μαζί του ανέφερε τα εξής:
Ερώτ.: Κ. Γκίνη, η μακροχρόνια έρευνά σας στην Μεγαρική ιστορία και η έκδοση βιβλίων όπου ομολογουμένως έριξαν επιπλέων φώς. Ώστε έτσι, να ξαναανακαλύψουμε πολλές από τις διαδρομές που συνδέουν τις παραδόσεις που έφθασαν έως τις ημέρες μας, με την πανάρχαια Μεγαρική ιστορία. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τον χορό της Τράτας.
Στέλ. Γκίνης: ‘’Ο χορός της τράτας ,σήμερα χορεύεται κάθε Τρίτη του Πάσχα όπως και στα προ Χριστού χρόνια .’’
Ερω.: Είναι ο αρχαίος χορός Ορμός;
Στέλ. Γκίνης:  Είναι σαφέστατα μία από τις αρχαίες μορφές τελετουργικής επικοινωνίας προς τη χορική δραστηριότητα των γυναικών. Δηλαδή, ο ρυθμός και η κίνηση του αυτού αρχαίου χορού απεικονίζουν με ‘’μιμητικό’’ τρόπο την εμφάνιση, τη συμπεριφορά και την έκφραση των γυναικών καθώς τις οδηγεί στις πιο κατάλληλες μορφές λατρείας ως προς τη φύση, το σύμπαν, τον κύκλο των εποχών του χρόνου. Ο Πλάτων αναφέρει ότι οι θεοί εφηύραν το χορό εξαιτίας της χαράς που προσφέρει μέσα από αυτό το είδος της λατρείας. Ο χορός ως ιδέα διαθέτει μια επικοινωνία με τη φύση, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ομαδική μορφή του. Συνεπώς ήταν η ευκαιρία του κύκλου για ομαδική λατρεία και του ατόμου για παράθεση των καλύτερων λατρευτικών ικανοτήτων του.
Ερω.: Και ο χορός της Τράτας;
Στέλ. Γκίνης:   Ήταν ο χορός της Τρίτης του φεγγαριού της Άνοιξης, δηλαδή, μετά την ισημερία, όπως και σήμερα το Πάσχα.
Ερω.: Ο αρχαίος χορός, θέλετε να πείτε, πως συνδυάζονταν/εξαρτιόταν με την τρίτη φάση του ανοιξιάτικου φεγγαριού;
Στέλ. Γκίνης: Μάλιστα, άλλωστε η ονομασία του αρχαίου αυτού χορού ήταν χορός της ΤΡΙΤΑΣ, δηλαδή της τρίτης . Τον χόρευαν γυναίκες όπως και τώρα και δεν έχει καμιά σχέση με την τράτα. Αν είχε θα ήταν αντρικός χορός.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου