Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ένα λαμπρό παρελθόν και μια τεράστια ιστορία (πάνω από 3.000 χρόνια) ‘’θαμμένη’’ στα μικροσυμφέροντα!

Το ιερό της Δήμητρας (1936)




Είναι λυπηρό για τη πόλη-κράτος, όπως είναι αυτή των Μεγάρων. Οι απόγονοί της να μην γνωρίζουν (και δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν) σε ποια χώματα κατοικούν… Ένα μικρό παράδειγμα: το 1895 ο Μεγαρέας Δικηγόρος Π. Γ. Σταμπόλας, είχε ανακαλύψει το αρχαίο υδραγωγείο στη θέση Ορκός, λίγα μέτρα από το εξωκκλήσι του Αγ. Γεωργίου.  Όμως χρειάστηκαν εκατό και, χρόνια για να έρθει η αρχαιολογική υπηρεσία και να ‘’μιλήσει’’ για το θαυμαστό υδρευτικό αρχιτεκτονικό έργο!!!
Επί της ευκαιρίας, ο συχωρεμένος Π. Σταμπόλας, ήταν ο πρώτος σύγχρονος Μεγαρέας που ασχολήθηκε σε βάθος με τη Μεγαρική  μακραίωνη ιστορία. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για τη Μεγαρίδα, το 1898, από εκείνον στις δύο παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
1) http://invenio.lib.auth.gr/record/66523/files/arc-2007-25787.pdf ,
 2) http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/2/f/2/metadata-141-0000268.tkl&do=136520_01_01.pdf&lang=en&pageno=1&pagestart=1&width=438&height=67



Μεγαρικά τοίχοι της κλασικής εποχής.


Η σύγχρονη πόλη των Μεγάρων, όμως και πολλά από τα αγροκτήματα των Μεγαρέων βρίσκονται πάνω από την αρχαία Μεγαρίδα (τη Μητρόπολη των Μεγάρων αλλά και τις αρχαίες κώμες ). Την Μεγαρίδα, που από την προϊστορική ακόμη εποχή έδωσε σημαντικό παρόν στα δρώμενα των Ελλήνων και διαμόρφωσε την ιστορία.  
Σήμερα με τη κατεδάφιση κάθε παλιού σπιτιού και την ανέγερση νέου, στα θεμέλια βρίσκονται, ναοί, τοίχοι, λουτρά, επαύλεις, τάφοι και χιλιάδες αντικείμενα από το ένδοξο παρελθόν της Μεγαρίδας…
Όλα αυτά ξαναθάβονται κάτω από τόνους τσιμέντου….
Είναι πραγματικά λυπηρό!

Ενώ θα μπορούσαν να φέρουν τουρισμό και χρήματα στη πόλη, αλλά παράλληλα να επαναφέρουν στην επιφάνεια την ενδοξότατη ιστορία τους ώστε να διεκδικήσουν από το παρελθόν αλλά, στο παρόν και το μέλλον την ιστορική τους αλήθεια.
Πρόσφατα στην εφημερίδα ‘’ΤΟ ΒΗΜΑ’’ και σε άρθρο της Φαφούτη Λαλίνας, διαβάσαμε για τις έρευνες που κάνει η ΝΑΣΑ στα Αττικά αγγεία. Διότι η επεξεργασία τους ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, στη τάξη της Νανοτεχνογνωσίας… Και όπως ήταν αναμενόμενο  πουθενά δεν αναφέρονται ούτε η Μεγαρική αγγειοπλαστική μήτε και τα Μεγαρικά αγγεία  (εφόσον γίνεται αναφορά στη Πάνακτο, τη Μεγαρική περιοχή και φυσικό σύνορο με τους Θηβαίους)… Κάπως έτσι πάντα οι Αθηναίοι έπαιρναν τα πρωτεία…    
Το άρθρο από την εφημερίδα μπορείτε να το διαβάσατε στην ηλεκτρονική σελίδα:   http://www.tovima.gr/science/article/?aid=466974&wordsinarticle=%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%

4 σχόλια:

  1. Βρέθηκαν τελευταία δημόσια κτήρια στην πλατεία Σωτήρος και για άλλη μια φορά θάφτηκαν. Γι αυτά θα λογοδοτήσει κάποιος? Στην Αθήνα απαλλοτριώνονται οικόπεδα που έχουν μια σειρά πέτρες μέσα και τίποτα άλλο κι εδώ τίποτα!
    Οι υπεύθυνοι της αρχαιολογίας τί ακριβώς ρόλο παίζουν?? Είναι δυνατόν ένα τέτοιο οικοδόμημα όπως αυτό της πλατείας Σωτήρος να θάβεται??
    Για να μή μιλήσουμε για τα αρχαία που βρέθηκαν στην αποχέτευση. Αρχαιότητες τις οποίες δέν πρόκειται να τις μάθουν ούτε τα δισέγγονά μας. Αυτά για ποιό λόγο δέν δημοσιοποιούνται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλία σε χαιρετούμε. Η αναφορά σου για τα αρχαία δημόσια κτήρια (λουτρά κ.α. που βρέθηκαν) στη πλατεία Σωτήρος είναι από καιρό γνωστά στους διαχειριστές του blog μας και υπάρχουν φυσικά αναρτήσεις αλλά και φωτογραφίες από τις ανασκαφές. Λυπούμαστε όμως βέβαια για αυτή τη κατάσταση (της τσιμεντοποίησης) αλλά δυστυχώς ... κανένας Μεγαρέας δεν θέλει να αφήσει το χωράφι του για την ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν φταίει ο ιδιοκτήτης πιστεύω γι αυτή την κατάσταση αφού η αρχαιολογία του δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσει. Η αρχαιολογική υπηρεσία έπρεπε να απαγορεύσει την οικοδόμηση και να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο αλλά τώρα τί λέμε! Στη χώρα της μίζας, όποιος έχει λεφτά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει! Γι αυτά όμως κάποτε πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή