Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

‘’ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ’’ (Ταυρική): αποικία Μεγαρέων

             O εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Χερσονήσου της Ταυρικής στη Κριμαία


ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ(*)

Μια από τις σημαντικότερες πόλεις του βόρειου Εύξεινου Πόντου, στη περιοχή της Κριμαίας, της οποίας τα ερείπια δεσπόζουν στην είσοδο του λιμανιού της σύγχρονης πόλης της Σεβαστούπολης. Ιδρύθηκε από τους Μεγαρείς κατοίκους της Ηράκλειας του Πόντου  ( καθώς υπήρξε μια από τις πρώτες αποικίες των Μεγαρέων) και αποτελούσε τη μοναδική δωρική αποικία στην περιοχή. 
Πολλές είναι οι γραπτές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη μεγαρική καταγωγή των άποικων της Σεβαστούπολης. Στο ΝΔ άκρο της Κριμαίας, στο βαθύ κόλπο της Σεβαστούπολης, όπου σήμερα ναυλοχούν ο στόλος της Ουκρανίας και ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στο λιμάνι της αρχαίας ‘’Χερσόνησος Ταυρικής’’ (αποικία των Μεγαρέων) όπου ονομάστηκε ‘’Χερσών’’ στα βυζαντινά χρόνια.
Ναι! Οι αρχαίοι Μεγαρείς ήταν πρώτοι που είχαν αποικίσει στα βορειότερα άκρα του ελληνικού και του βυζαντινού κόσμου, την χώρα των Ταύρων και των Σκυθών, των Γότθων, των Αλανών, των Χαζάρων και των Ταταρομογγόλων, τις αργότερα γενοβέζικες αποικίες, τις εβραϊκές κοινότητες και τα αρμενικά κατάλοιπα, τη ‘’Νότια Ρωσία’’ και την ‘’ζεστή Σιβηρία’’ του Τσέχωβ, την ηλιόλουστη και φυσικά τουριστικότερη πλευρά της σύγχρονης Ουκρανίας. 

Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις της σημερινής Κριμαίας 

Σημείωση: 
Η τοποθεσία της Ταυρικής Χερσονήσου ( στη χερσόνησο της Κριμαίας) ήταν αυτή που της έδωσε και τα άλλα δύο ονόματα ‘’Κηρρόνησος’’ είτε ‘’Χερσόνασος’’. Ο προσδιορισμός ‘’Ταυρική’’ στο όνομα της πόλης χρησιμοποιούνταν για να καθοριστεί η περιοχή στις πηγές και σε επιγραφικά κείμενα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος είναι από τους αρχαίους συγγραφέις που αναφέρει ότι η πόλη της Χερσονήσου παλαιότερα αποκαλούνταν ‘’Μεγαρική’’ και ότι αργότερα ονομάστηκε απλά‘’Χερσόνησος’’.


Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα: http://attikanet.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου